Home » Features » WOOD AWARDS WINNERS UNVEILED

WOOD AWARDS WINNERS UNVEILED

The winners of the annual Wood Awards, the UK’s premier competition for excellence in architecture and product design in the world’s only naturally sustainable material, have been announced.

The awards ceremony at Carpenters’ Hall in London was hosted by Johanna Agerman Ross, founder of Disegno magazine and Curator of Twentieth Century and Contemporary Furniture and Product Design at the V&A.

Established in 1971 The Wood Awards aim to recognise, encourage and promote outstanding design, craftsmanship and installation using wood.

The winners are:

Arnold Laver Gold Award & Interiors

Coastal House, Devon by 6a architects, has been awarded the Arnold Laver Gold Award, the winner of winners. The project is also the Interiors category winner.

Location: Dartmouth

Architect: 6a architects

Structural Engineer: Price & Myers

Main Contractor/Builder: JE Stacey

Joinery Company: Touch Design Group

Wood Supplier: Traditional Oak and Timber Co.

Wood Species: French Oak, British Douglas Fir, British Pin

The interior of this house uses timber in several different ways to create a home which feels natural and unaffected.

Coastal House, Devon is an early-twentieth century family home with extensive views of the sea. The house has been transformed by stripping it back to its stone walls. Originally raised on a plinth above a basement, the ground-floor has been lowered to the level of the ground. This has increased the size of the rooms and created tall, elongated openings to the outside. A series of oak beams make up the exposed primary structure. The internal spaces have been completely reconfigured. Three floors on the north end of the house connect to two floors on the south. Each space has a distinct volume and ceiling height, with the central stair offering clear views through the whole house. Tapered oak verticals are used as supports throughout, including primary drawing room columns, external veranda posts and the stair spindles.

Commercial & Leisure

The judges selected Rievaulx Abbey Visitor Centre & Museum as the Commercial & Leisure winner as it does something highly unusual – it creates an abstract, numinous space using timber as an expressed structure.

Location: Helmsley

Architect: Simpson & Brown Client/Owner English Heritage Structural Engineer Dosser Group

Main Contractor/Builder: Simpson (York) Ltd

M&E: SDS Engineering Consultants

Quantity Surveyor: RNJ Partnership

Joinery Company/Wood Supplier: Cowley Timber & Partners

Wood Species: Scandinavian Spruce

Photography Credit: Giles Rocholl Photography

 

The aim of the project was to upgrade the museum building to meet modern curatorial standards, encourage visitors into the ruins, and improve facilities. A glulam spruce central hall has been inserted into the existing L- shaped timber visitor centre. Visually the new structural frame echoes the existing columns and arches of the abbey ruins. The frame gradually splays to reveal previously obscured views. The frames are connected by CLT sheeting at roof level and a perimeter edge beam containing concealed lighting and services. These panels are exposed where possible and stained to match the mainframe. The slot windows formed within the vertical CLT panels echo the local timber agricultural buildings and provide discreet views to the terrace. Offsite fabrication solved the problems of a restricted site and tight programme over winter.

Education & Public Sector

Maggie’s Oldham was chosen as the Education & Public Sector winner as dRMM have created a sensitive interior that is also a world-first.

Location: Oldham

Architect:  dRMM

Client/Owner: Maggie’s

Structural Engineer: Booth King UK

Timber Advice & Procurement: American Hardwood Export Council

Main Contractor/Builder: F Parkinson

Structural Timber Subcontractor: Züblin

Timber Machining of Fluted Cladding: Morgan Timber

Window Manufacturer: Falegnameria Aresi

Cost Consultant: Robert Lombardelli Partnership

Wood Supplier: Middle Tennessee Lumber, Morgans Timber and Northland Forest Products (NFL)

Wood Species: American Tulipwood, American White Oak, American Ash, American Black Walnut

Built in the grounds of NHS cancer hospitals, Maggie’s Centres offer free practical and emotional support for people affected by cancer. The design of Maggie’s Oldham is less about form and more about content. Supported on slender columns, the building floats above a garden framed by pine, birch and tulip poplar trees. From a central oasis, a tree grows up through the building, bringing nature inside. Maggie’s Oldham is the first permanent building constructed from sustainable tulipwood CLT. The tulipwood has been carefully detailed to bring out its natural beauty. The slatted ceiling was created from wood left over from the CLT fabrication process, ensuring no waste. Externally the building is draped in custom-fluted, thermally modified tulipwood.

Private

The winner of the Private category was Hampshire Passivhaus. The judges were impressed by the design, craftsmanship and attention to detail.

Location: Hampshire

Architect:  Ruth Butler Architects

Structural Engineer: Price & Myers

Main Contractor and Joinery Company: Nicholas Coppin Ltd

CLT Manufacturer: KLH UK Ltd Building Services

Engineer: Cundall

Wood Supplier: Timbmet

Wood Species: European Spruce, European Oak, Siberian Larch

Hampshire Passivhaus is a self-build home on the south coast. It is an L-shaped detached dwelling, creating private courtyard spaces, on a tight brownfield site with multiple neighbours. Spruce CLT panels form the entire super structure, walls, floors and roof. The spruce panels give a tactile and harmonious quality to the living spaces and bedrooms. The prefabricated CLT superstructure was complete and watertight in just four days. European oak bespoke joinery is used to highlight interior features including the open tread staircase, recessed handrails, worktops and integrated shelves. Externally, the house is clad in Siberian larch rainscreen cladding, chosen for its straight grain, uniform texture and durability. The untreated larch ages over a short period of time to become silver, providing a maintenance free finish well suited to the coast.

Small Project

Feilden Fowles Studio was selected as this year’s Small Project winner. The judges praised how simple yet beautifully thought through the project is.

Location: Waterloo City Farm, London

Architect and Client: Feilden Fowles Architects

Structural Engineer: Structure Workshop

Main Contractor and Builder: Miles Builders

Joinery Company: Timber Workshop

Wood Supplier: S H Somerscales Ltd

Wood Species: British Douglas Fir

Feilden Fowles masterplanned Waterloo City Farm from the design of animal pens, sheltered outdoor classroom and barn, to its new studio which was offered in exchange for its design services. The positioning of the studio against the north boundary creates a south-facing courtyard garden. The timber frame structure clad with corrugated Onduline sheets, can be dismantled and re-erected when the lease comes to an end. The materiality and approach are redolent of agricultural building forms. To the north the timber frame projects at high level to articulate large lights which run the full length of the space, referencing traditional artist studios and providing generous diffuse light and cross ventilation. The long south elevation is articulated by steel T-columns and full-height glazing shaded by the overhanging roof. The 1830mm column grid and 2440mm datum running around the ply-lined interior, demonstrates how proportions have been carefully calibrated to minimise cuts and waste.

Structural Award

The Smile was awarded this year’s Structural Award, which chosen from all the buildings shortlisted in each category. The judges were impressed by the ease with which The Smile rested in place which masked some impressive and complex engineering.

Location: Chelsea College of Art, London

Architect:  Alison Brooks Architects

Client: American Hardwood Export Council/London Design Festival

Structural Engineer: Arup

CLT Manufacturer: MERK Timber GmbH, Züblin Timber

Main Contractor/Joinery Company: Aldworth James & Bond

Lighting Designer: SEAM

Balustrade Joinery: John Stidworthy

Wood Species: American Tulipwood

Conceived as a habitable arc, The Smile was a 3.5m high, 4.5m wide and 34m long curved timber tube that cantilevered 12m in two directions with viewing platforms at both ends. Up to 60 visitors could enter at one time through an opening where the arc touched the ground. Innovative solutions using long screws were developed, allowing the opening to be in the most highly stressed region. The Smile was the first project in the world to use large hardwood CLT panels, the entire structure was made from just 12 tulipwood panels, each up to 14m long and 4.5m wide. The CLT panels were connected with 7,000 self-tapping screws. At the base, a glulam timber cradle filled with 20 tonnes of steel counterweights, allowed the project to be self-supporting. Perforations in the walls, concentrated in areas where there was less stress in the structure, brought dappled sunlight into the interior and dispersed where the timber was structurally working harder.

Bespoke

The winner of the Bespoke category is Time and Texture Installation (‘A Landscape of Objects’). The judges praised the beautiful body of work which shows control and expression of the material.

Location: Chard, Somerset

Designer and Maker:  Eleanor Lakelin

Client and Owner: Flow Gallery/Somerset Art Works

Wood Supplier: English Hardwoods

Wood Species: British Oak, Cedar, Wellingtonia, Sycamore

Time and Texture is an installation of works forming part of ‘A Landscape of Objects’, a site-specific exhibition set in the gardens of Forde Abbey, curated by Flow Gallery for Somerset Art Works. The brief was to reference the shapes, colours and texture of the gardens and buildings and the importance of water on the site. The installation is formed of three hollowed vessels on rusted plinths and four solid forms designed to show how natural elements erode and work away at materials. Through building up layers of texture through carving and sandblasting away the softer wood, it is possible to show how natural elements and processes layer and colour wood. The wellingtonia and sycamore vessels were turned on a lathe and hollowed out through a small hole. The four solid pieces are sculpted from English oak and cedar. The spherical form was chosen to reflect the natural shapes in the garden. The textures are reminiscent of seeds, pollen and rocks eroded by water.

Production Made

The judges awarded the Narin Chair the Production Made Award for its elegant, distinctive, logical and comfortable design.

Designer: David Irwin

Maker/Manufacturer: Case Furniture

Wood Species: American White Oak and Black Walnut, European Birch

Case wanted to change preconceptions of what a folding chair is; a piece of furniture you would be proud to have on display at any time and not the emergency chair that comes out of the cupboard at Christmas. The Narin doesn’t compromise on aesthetics or comfort despite the folding design. Its smooth, sweeping transition is accentuated through the solid timber turned legs into the formed backrest. The comfortable backrest acts as the pivot from where the back legs rotate. The seat and back are made of a high-grade birch ply with oak or walnut veneer while the rest of the chair is solid wood.

Student Designer

Within the Student Designer category there are two cash prizes; £1,000 for the winner and £500 for the people’s choice.

The category winner was Mark Laban’s Rustic Stool 1.0. The judges praised this interesting new typology that creates a new aesthetic.

Designer/Maker: Mark Laban

College/University: Central Saint Martins

Wood Supplier: Whitten Timber

Wood Species: American Hard Maple

Rustic Stool 1.0 was developed through a process-driven approach to design engaging directly with the manufacturing technique itself: a 3-axis CNC router.

Through manipulating the machine’s software, unexpected and unconventional surfaces are created. These artificially generated rough textures begin to evoke the raw state of the material in its natural form. The stool is part of Mark Laban’s Digital Daiku collection, which interprets traditional Japanese aesthetic principles and explores their possibilities using contemporary digital manufacturing processes. American Maple was used for its fine grain and delicate colouring and tonality.

Voting for the People’s Choice Award took place at the London Design Fair and it was given to Damian Robinson’s Hex Drinks Cabinet which was inspired by a bees’ nest found in the maker’s garden.

Designer/Maker: Damian Robinson (BlytheHart Made)

College/University: Williams and Cleal

Hexagonal Template & Brassware Laser Cutting: Luffman Engineering Ltd

Wood Supplier: Adamson and Low, Mundy Veneers

Wood Species: British Bog Oak, Fumed Oak, English Cherry, Black Walnut, Tropical Olive, Teak, Olive Ash

 

 

x

Check Also

AT HOME IN THE MARKET

Timber frame homes now account for over a quarter of the new-build properties in the UK and that number is continuing to rise as developers look to turn projects around more quickly.